Tuesday, February 24, 2015

Yummmmy...

Habissss....Licin....Satu bekas..kongsi makan 3 orang... 



Terima kasih tak terhingga kepada rakan Mesraliza Mustaffa yang sanggup cari stok kacang pool bila balik kampung kat Johor pada cuti CNY yang lalu.....sanggup masak ....dan sanggup pulak bawa balik ke KL dalam ke'jem'man di lebuhraya di penghujung cuti....hanya kerana ctkay teringin nak makan kacang pool !!! Allah....jasa mu ku kenang !

That dish called 'kacang pool'...
First time dengar pasal kacang pool ni...ingatkan spesis kacang goreng... Tapi selalunya bayangkan kacang pool tu macam kacang kuda yang direbus...

Bila my course mate, Zainal My, posted in FB a picture of him and another course mate eating kacang pool in JB... aku pun dok hairan .....awat  la kacang pool tu tak seiras dengan kacang kuda yang aku bayangkan tu. That's when I started to google. 


Ini lah rupanya kacang pool (aku lupa nak ambik gambo kacang pool yang Mesraliza masak sebelum makan tadi, so kidnapped gambo org lain)... Katanya kacang pool ni makanan orang Johor, and now becoming popular. I tried it for the first time at a stall in Taman Seri Rampai, recommended by Mesraliza... Unfortunately, I was not happy with the taste...and thought that it would have tasted better if it was home cooked. So, sesi pujuk memujuk pun bermula...dan akhirnya Mesraliza terpedaya dengan pujukan...(walau pun aku ni sebenarnya bab pujuk memujuk mmg teramat tak pandai).

Alhamdulillah...hari ni dapat merasa home cooked kacang pool. Memang lah sodappp... boleh addicted cenggini ....

Basically, antara bahan asas kacang pool ni ialah daging kisar dan kacang pool tu sendiri (bahan lain, dan cara masak....jangan tanya aku...sebab aku mmg tak tahu...Kalau tau dah masak sendiri dah...tak payah susahkan Mesraliza. Google for recipe yeahh..) Kacang pool ni dimakan dengan roti ...biasanya roti yang tebal seinci ke atas yang dikukus terlebih dahulu - kata Mesraliza lah (tadi makan dengan roti gardenia jaaa....tak kukus pun...tetap licin). Aksesorinya pulak...bawang dan limau nipis/kasturi. Kalau nak pedas....boleh tambah cili potong. Telur mata tu ...optional...ikut selera masing-masing ...kalau tak suka, tak payah letak (masa mula-mula makan, rasa pelik gak...kenapa ada telur mata setongkoi atas kuah daging tu). 

For those who want to know more about kacang pool ...sila lah google ye. ...sebab ada banyak cerita pasal kacang pool ni.....termasuk lah kat mana nak cari if you are in KL area.

Nota kaki: masih teringat2 rasa kacang pool kat tekak

No comments:

Post a Comment