Saturday, June 6, 2015

CHILLING @ SG CHILING

Bercanda di air terjun namanya. 


Cenggini haaa....


Took the kids to Sg Chiling this morning. Super excited.
Buat apa kat Sg Chilling ? Apa lagi...bersatu dengan alam !! (kalau ibu punya version lah...kalau anak2 punya version, mungkin sebab the adventure)

Sg Chiling ni is about 70 km from Kuala Lumpur....Nak sampai sini...takyah susah2 cari map segala bagai. Waze kan hado ! Nak senangkan citer, from pekan Kuala Kubu Bahru, cari arah ke Frasers Hill. On the way, if you find Kuala Kubu Bahru Dam, maksudnya betullah tu. 

The dam is in the background. We stopped here on the way back. Mata kecik sebab matahari atas kepala.

Jalan ke depan lagi...about 10 km more. Bila nampak kereta parking di kiri kanan jalan, dah sampai lah tu. 

We left the house early. Still, there were already many people by the time we reached the place. 
The place is called Sg Chiling Fish Sanctuary

Ok. Dah sampai. Dari pintu gerbang ni, kena jalan dalam 500 meter sebelum sampai ke tempat pendaftaran. 
Sini pun nak kena daftar? Mesti lah..utk keselamatan. Tak tahu kan bila bahaya nak datang...kot sungai bah ke, tanah runtuh ke...mana lah tau. Bayaran masa mendaftar - RM1/org. Murah je kan. Masa mendaftar juga barang-barang kita akan diperiksa...If you bring plastic bags, maka deposit akan dikenakan...Deposit akan dipulangkan semula bila you bawa semula plastic bags pulang setelah selesai segala aktiviti dan you nak balik. I puji cara ni...sebab nak elak orang tinggalkan sampah merata-rata. Botol air mineral juga kena bagi deposit ok. So, it is advisable that you put food and all other stuff that you want to bring with you dalam tupperware ke...atau apa2 ware sekalipun lah. Senang...you bawak..and you bawak balik. But then again, it is not advisable to bring so many things either as you are going to cross the river six times before you reach the waterfall. 

Walking to registration counter. 
Sampai sudah di tapak pendaftaran
Di sini ada tapak perkhemahan kalau nak berkhemah.....especially for family with small kids.
Air kat tempat perkhemahan pun dah cukup cantik dah. Tak perlu masuk dalam hutan dan air terjun pun takpe.
Ada wakaf utk rehat. Ni muka penat lepas mandi air terjun. Rehat jap.
Surau pun ada.

Lepas daftar, boleh lah start jalan ke air terjun. It takes about an hour to reach the waterfall.


Budak ni dah tak sabar nak terjun.
Antara halangan yg perlu ditempuh
This was the second crossing. Knee-deep. Later,  ada crossing yang cecah aras pinggang. So, pakai kasut yang sesuai. I noticed many wore slippers. My advice...please don't. There are 4 more crossings after this one. Unfortunately we weren't able to take photos at the other crossings as our phones were in the bag...Takut... tergelincir ke and tipon jatuh dalam air. Nangis tak berlagu mak..
Yeayyy ! Dah sampai. We were in awe.
Orang lom ramai sgt masa ni.

Dah sampai...apa lagi...terjun la...
Macam-macam gaya adaaaa..

Terjun butterfly ada.. Ke ...gaya kelawar ni ??
Terjun pakai kasut pun boleh... (ni kes super teruja).
Aishh...ada 'paus biru' dalam tu...
Kita tak terjun..sebab kat tempat terjun ada raaamaiii golongan adam. Segan. Golongan separa adam pun ada gak... Hehhh. So, kita berendam....ditemani ikan-ikan. Nama pun fish sanctuary...ikan berlegar-legar je keliling kita....dengan banyak dan meriahnya  Bukan saja di air terjun ni, tapi di sepanjang sungai.

Nak balik dahhhh....
Nampak kering...tapi basah semua ni...from head to toe.
Puas !! 
We will come again.

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar.

"Dia lah yang menjadikan bumi bagi kamu; mudah digunakan, maka berjalanlan di merata-rata ceruk rantaunya, serta makan lah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan (ingatlah), kepada Allah jua lah (tempat kembali kamu sesudah) dibangkitkan hidup semula; (maka hargailah nikmatNya dan takutilah kemurkaanNya)." 
Al-Mulk: 15

"Dan Kami telah jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan padanya celah-celah sebagai jalan-jalan lalu-lalang supaya mereka dapat sampai kepada mencapai keperluan rohani dan jasmani.'
Al-Anbiya: 31


Friday, June 5, 2015

KEPOK GETE (KEROPOK LEKOR)

Weeehuuuuuu....
Suka sangat kepok lekor nih. 

Nak makan kepok lekor yang sedap...biasanya saya pesan dengan kawan2 yang balik Ganu atau yang gi Ganu. Kalau yang beli kat KL...alahai sedihnya. Rasa tepung lebih, bukan rasa ikan. Pulak tu kenyal semacam, penat mulut mengunyah. 

Hari ni tak semena2 nak try buat kepok lekor sendiri....untuk minum petang..


Husband kata 'Pass !'
Aaishhh...lepas ni takyah pesan kepok lekor kat kawan2 dah... :-))
Huhh..kerek, angkuh, sombong nya bunyi.
Ya ampun.

Step by step...
Isi ikan kembung. Guna 8 ekor tadi..yang saiz kecil. Blend isi ikan ni.
Gaul dengan 1/3 - 1/2 cawan tepung ubi/sagu dan garam secukup rasa.
Dah siap gaul. Ambil adunan dan bentukkan panjang macam bentuk kepok lekor yang biasa kita tengok tu. Sambil tu didihkan air dalam periuk.
Macam ni haa. Abaikan yang terlebih panjang tu. Tu sebab dah yang penghabisan. Abaikan jugak rupanya yang tak licin. First try hokey !!!
Rebus lah kepok lekor. bila kepok timbul, itu maksudnya kepok dah masak. Makan begitu sahaja atau digoreng dahulu. Ikut citarasa masing-masing.
Taraaaaaa....
Saya suka yang digoreng.

Settle menu minum petang utk hari ni. 



Thursday, June 4, 2015

MASUK HUTAN..

Balik dari hutan...
Tak tahu nak kata apa dah...
Jari jemari pun penat dok memanjat dan bergayut..
Letak gambar je lah...














video

video

video

video

Tuesday, June 2, 2015

THE PANCAKE STORY

Wokeyyy.... pancake with nutella memang sedap.
Time cuti...mmg ada masa lebih sikit lah utk masak.
Atas permintaan...masak pancake for breakfast.
Selalunya saya makan pancake ni with madu and butter. But this time madu dah habisss !! 
Anak kata makan pancake dengan nutella pun sedap.
So, I tried...
Hmm...memamglah sedap...
Daripada 2 keping, jadi 3 keping yang masuk mulut.. takleh tahan punya pasal. 
Ok. Petang ni kena naik treadmill !!! Padan muka.


Abaikan yang hitam itu...kuali terlajak panas sudah...
Tak berapa suka nutella before this....But...but...but....
 

Monday, June 1, 2015

CUTI SEKOLAH

Seperti biasa...cuti pertengahan tahun...
Anak-anak balik.


Sorang tak bersama kali ini....along. Sejak di universiti, cuti dah tak sama dengan adik2. Agak rasa 'kosong' di situ. Tp ibu kena strong je lah kan. Sudah putaran hidup begitu. 

Bila balik, as usual...nak itu ini. This was in Pappa Roti. Segala macam di order. Ikut lah anak-anak oiii... Ibu kerja cari rezeki utk korang jugak. 

No specific plan for this holiday. Ntah kenapa..
I guess it was easier when the children were small....stay hotel mana2, terjun swimming pool...atau gi theme park. Settle !! Bila masing2 dah besar ni...those kinds of activities are no longer attractive to them. Instead, they are more interested in activities which are more challenging like jungle trekking and camping. Udah like mother, like children kekdahnya. Mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi, ye tak? As of now, lom lah ada arah tujuannya untuk nak aktiviti gitu. 

For starters, kita gi lah ice-skating dulu. 

Amboihh...sorang tu berdiri. Siap cekak pinggang. marah kat sape tak tau..


Feeling blessed