Friday, February 20, 2015

Dapur berasap...

Ini cerita semalam..

Buka peti ais....tengok ada daging je. Bawa keluar untuk defrost. Ingat nak masak kari daging. Tapi ada orang tu request daging masak kicap..

Taraaaa...daging masak kicap for lunch !!!


Biasanya cara masak..mula2 tumis bunga lawang, buah pelaga, kayu manis dan bawang2. Lepas tu masukkan daging, air dan kicap terus...dan tunggu sehingga daging empuk sebelum masuk bahan lain. 

Kelainan this time ...bawang2 ditumis sehingga agak perang warnanya...dan daging digoreng sehingga warnanya bertukar sedikitt sebelum air dan kicap dimasukkan. Hasil olahan...yumsss... Husband suka...anak2 pun suka taste masak kicap kali ni. 

I learn two things dr cara masak kali ni...One, rasa bawang lebih 'terbangkit' bila ditumis sehingga hampir garing. Second, rupa kuah lebih cantik (tidak keruh) bila daging digoreng sedikit terlebih dahulu sebelum dimasukkan air. Menggoreng daging terlebih dahulu juga membuat rasa kicap lebih terasa. 

Husband tanya macam mana boleh masak cara lain. My answer: Hasil tengok channel masak kat TV!

Yupps...banyak yang boleh dipelajari daripada channel masak-memasak tu. Antara my favourites: Food Network.

No comments:

Post a Comment