Thursday, March 17, 2016

MEROTI DI PETANG HARI....HUJAN

 
Ehhh...timbang...
Got to buy me a new timbang already.. This one is so berkurun lamanya...
Timbang ni guna petang tadi...timbang tepung untuk buat roti..
 
Kita citer la sikit kita buat roti ni ek.
Kita jumpa video buat roti ni kat fb. Senang sangat nampak nak membuatnya.
Alang2 tak reti nak buat apa untuk minum petang anak2 hari ni, maka kita test la resepi yg kita jumpa tu.
 
Bahan2 dan cara membuatnya ...sekali harung:
 
150 fresh milk
1 tsp yeast
1 tsp sugar
 
Mix all these three together and let it rest for about 5 minutes ye....sampai mixture nampak foamy. Kita call this bahan A ek.
 
Meanwhile, boleh sediakan bahan2 yang lain..
 
250 g all purpose flour (senang citer...tepung gandum)
1 egg - beaten
1 tbsp. sugar
1/2 tsp salt
 
Satukan semua ni dalam bekas (mix bowl). Then, masukkan bahan A. Mix well.
Seterusnya uli lah adunan ( guna tangan jek). Bila semua bahan di atas dah elok bersatu, masukkan 30 gram mentega. Then, teruskan menguli sehingga adunan kenyal. I took about 10 minutes. Then, form the adunan into a ball. Once done, biar adunan dalam mix bowl dan tutup (guna cling wrap). Let it rest for one hour.
 
 
Take out the dough from the mix bowl. Put on a dusted cutting board. Cut into small pieces of equal size (lebih kurang lahhh)...macam kita buat kat dalam gambar kat atas tu. Lps tu, buat balls pulak dari adunan yang yang dipotong kecik2 tu....macam kat bawah ni.
 
 
 
Yang ni kita buat 2 adunan...dapat 19 ketul. Kalau satu adunan, dapat dalam 9 ketul. Tapi tengok jugaklah size yang dikehendaki kan. Kalau kecik, lagi banyak lah bilangan ketulnya tu.
Tutup...dan biar selama 10 minit.
 

 
Lepas 10 minit, ambik adunan, buat lubang sikit kat tengah...and boleh lah isi inti yang disukai..
 

 
Kita letak kaya.
Tapi ada yang kita tak letak inti..thinking that the children might want to eat it with peanut butter or butter.

 
Lepas dah isi inti, tutup dan kemaskan. Then letak atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak, Again, tutup dengan cling wrap and let it rest for another one hour. About 10 minutes before tamat tempoh sejam tu, panaskan oven ye...180C.
 
 
 
After that one hour, brush egg wash lightly atas permukaan roti tu ek.
 

 
Then, masukkan dalam oven dan bakar for 20 minutes.
 

 
Done !!!

 
Ni yang ada inti kaya.

 
Ni yang kosong.
 
Nampak tak kilat2 kat permukaan tu? Yang tu kita brush with melted butter sikit lepas keluarkan roti daripada oven.
 

 
Rasanya ?
Anak2 kata sedap....but my daughter prefers for it to be a little bit sweeter. Ok lah. Nnt kita buat lagi. InsyaAllah.
 


No comments:

Post a Comment